Φωτιές: Την διαφορά των φυσικών φαινομένων από την φυσική καταστροφή την κάνει η κυβέρνηση

Για να μην εξελιχθεί ένα φυσικό φαινόμενο σε φυσική καταστροφή, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η οργάνωση του κράτους για το οποίο μιλάμε. Τα φυσικά φαινόμενα είναι γνωστά, δεν εκπλήσσουν.

Φωτιές: Την διαφορά των φυσικών φαινομένων από την φυσική καταστροφή την κάνει η κυβέρνηση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το αν θα φτιάξεις ένα σύστημα που να προστατεύει την κοινωνία από τις πλημμύρες, οι οποίες είναι απόλυτα υπολογίσιμες ή από τις πυρκαγιές, είναι ζήτημα μέτρων και έργων για την προστασία της κοινωνίας, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ας δούμε πως βαθμολογούν οι ευρωπαίοι το ελληνικό σύστημα πυροπροστασίας, πως φαίνεται να λειτουργεί αυτό, καθώς και την προστασία από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπονται ισχυρότερα μετά από πυρκαγιές. 

Όλα μαζί μας δείχνουν πόσο εύκολα στην Ελλάδα ένα φυσικό φαινόμενο μπορεί να εξελιχθεί σε φυσική καταστροφή με υπογραφή Μητσοτάκη. Ο οποίος βέβαια είναι ο υπάλληλος που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

@Eco-Serifos

Το δόγμα «Μέχρι να καούν τα φύκια» ως κεντρική πολιτική πυροπροστασίας

Στη Σέριφο των 4 πυροσβεστών, γνωρίζουμε πως η φωτιά, όπως και στη Ρόδο πέρσι, έφτασε και έσβησε στη θάλασσα. Βέβαια η Σέριφος έχει λίγους ανθρώπους που την επισκέπτονται ανελλιπώς και μειωμένο τουριστικό ενδιαφέρον σε σχέση με τις «ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού». Βέβαια αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως η πυρκαγιά, έκαψε μέχρι και τα φύκια όπως λέγονταν γλαφυρά.

Η Ελλάδα μέσω των κυβερνήσεών της επιτρέπει στις δασικές πυρκαγιές από φυσικά φαινόμενα να μετατρέπονται σε φυσικές καταστροφές. Τα φαινόμενα είναι γνωστά, τα μποφόρ είναι γνωστά. Αυτό που δεν βλέπει κανείς είναι οι ζώνες πυροπροστασίας και ο κεντρικός σχεδιασμός.

Συγχαρητήρια για τα drone στην Πάρνηθα, κανείς δεν αντιλέγει πως είναι χρήσιμα. Όμως αν υπάρχει στοχοπροσήλωση στην αντιμετώπιση και όχι στην πρόληψη, παντού και πάντοτε θα τρέχεις να σώσεις ανθρώπους, ζώα και περιουσίες.

Φύγαμε για Coolcations;

Οι ξένοι τουρίστες και κυρίως οι Ευρωπαίοι «μάγκωσαν» βλέποντας πυρκαγιές όπως αυτή της Ρόδου πέρσι να εκθέτουν ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό και τους τουρίστες να κάνουν πορεία θανάτου 10 και 15 χιλιομέτρων στον καύσωνα για να μην καούν ζωντανοί.

Πλέον η πλειονότητα των Ευρωπαίων τουριστών σκέφτεται δύο και τρεις φορές να επισκεφτεί το άνυδρο ελληνικό τοπίο, το οποίο είναι επιρρεπές στις δασικές πυρκαγιές. Και αφήστε τον Κικίλια και τον Μητσοτάκη να θεωρούν τα ακαθάριστα οικόπεδα το κύριο πρόβλημα των πυρκαγιών.

Η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Δανία και όλες οι βόρειες χώρες έχουν κάνει τεράστιες καμπάνιες καλώντας τους ντόπιους αλλά και τους ξένους στις χώρες τους. «Κλιματική αλλαγή παιδιά που εξελίσσεται σε κρίση, τι να κάνετε στην Ελλάδα και την Ισπανία που θα καείτε ζωντανοί;» Το μήνυμα δεν είναι «στον αέρα». Έχει βάση και πλέον και οι τουρίστες που τιμούσαν την χώρα μας για τις διακοπές τους, κοστολογούν περισσότερο την ζωούλα τους από το να πληρώσουν μια χωριάτικη 12 ευρώ χωρίς ελαιόλαδο.

Οι επιστήμονες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και τα στοιχεία τους, είναι βέβαιο πως δεν μπορούν να ενταχθούν στους συνωμοσιολόγους.

Η συνομωσιολογία εντός και εκτός εισαγωγικών

Κανείς δεν έχει την παραμικρή απόδειξη πως οι πυρκαγιές μπαίνουν για να «φυτρώσουν» ανεμογεννήτριες. Πρόκειται για έναν λογικοφανή ισχυρισμό που βασίζεται σε δύο παρατηρήσεις. Τις πυρκαγιές και τις «επενδύσεις». Όμως τι αντεπιχείρημα έχουμε οι μη συνομωσιολόγοι, όταν φυτρώνουν ανεμογεννήτριες στα καμένα;

Τι αντεπιχείρημα υπάρχει όταν φυτρώνουν ανεμογεννήτριες σε περιοχές NATURA; Πώς μπορεί να πείσει κάποιος τον πολίτη, ακόμα και τον μη καχύποπτο πως οι πυρκαγιές δεν διευκολύνουν τις «επενδύσεις»; Με κανέναν τρόπο. Πώς μπορεί να πειστεί κάποιος, όταν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν την άγρια ζωή και το περιβάλλον;

Ακόμα και να μην μπαίνουν οι δασικές πυρκαγιές επί τούτου, όταν η καμένη γη κηρύσσεται αναδασωτέα με… εξαιρέσεις, δεν έχεις κανένα αντεπιχείρημα. Και όταν η πολυδιαφημισμένη καθαρή ενέργεια από τις ΑΠΕ δεν καταλήγει σε φθηνότερο λογαριασμό του ρεύματος για τον πολίτη αλλά στο υπερκέρδος του «επενδυτή», τότε ο πολίτης έχει κάθε δικαίωμα να αμφιβάλλει για την χρησιμότητά τους. Άλλη μια μπίζνα, αυτή τη φορά πάνω στα καμένα.

Ειδικά όταν απέναντί σου έχεις την κυβέρνηση της συνομωσιολογίας, όπου κορυφαίοι παράγοντες και υπουργοί διατείνονταν πως «τις πυρκαγιές τις βάζουν οι μετανάστες» (που κάηκαν ζωντανοί), δεν θα κάτσεις να τους υποστηρίξεις όταν γεγονότα εργαλειοποιούνται εναντίον τους. Αν θέλουμε να πιστέψουμε το follow the money, ναι, τότε η κυβέρνηση των «κολλητών» που παρακαλά για ένα ξεροκόμματο στα επιχειρηματικά γραφεία, έχει κάθε λόγο να αφήνει τις δασικές πυρκαγιές να κάψουν το άπαν σύμπαν. Ειδικά όταν είναι οι ίδιοι που αδειοδοτούν επενδύσεις σε περιοχές NATURA.

Επιτυχημένο σύστημα διαχείρισης των ξαφνικών πλημμυρών ή flash floods, 2.500 χρόνια πριν την έλευση του Μεσσία μας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι πλημμύρες

Μετά τις πρόσφατες καταστροφές στην Θεσσαλία, κατανοήσαμε δύο πράγματα. Πως η Ελλάδα παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση την οδηγία για τις πλημμύρες (2007/60/ΕΚ), για την κατάρτιση επικαιροποιημένων χαρτών κινδύνου πλημμύρας. Οι οποίοι χάρτες όταν καταρτώνται πέφτουν ανατριχιαστικά μέσα.

Έχουμε επίσης κατανοήσει πως η χώρα μας δεν κάνει έργα διαχείρισης υδάτινων όγκων που να ξεκινούν από τα βουνά και να καταλήγουν στη θάλασσα, καθώς αυτά τα έργα είναι «αφανή», δεν κόβονται κορδέλες, δεν καταλήγουν σε μιντιακό πανηγύρι. Ενώ δεν λαμβάνεται υπ' όψιν ο αντίκτυπος των δασικών πυρκαγιών στα πλημμυρικά φαινόμενα.

Το ζήτημα μας έχει απασχολήσει πριν τις πλημμύρες και μετά από αυτές. Για ιστορικούς λόγους να αναφέρουμε, πως πολιτισμοί όπως της Αιγύπτου, της Πέτρας της Ιορδανίας και της Μεσοποταμίας διαχειρίζονταν τα πλημμυρικά φαινόμενα από 3.000 έως 5.000 χρόνια πριν την γέννηση των Μητσοτάκη, Κικίλια και λοιπών κυβερνητικών στελεχών.

Περίπου 1.000 με 500 χρόνια πριν, έχουμε την αρχαιολογική γνώση πως οι λαοί της Κεντρικής Αμερικής είχαν γνώση των φαινομένων της ξηρασίας και της πλημμύρας και την ύπαρξη του Ελ Νίνιο και τα έργα τους λάμβαναν υπ’ όψιν το φυσικό φαινόμενο. Πριν μετατραπεί σε φυσική καταστροφή. Φαινόμενα που είναι ιστορικά γνωστό πως καταστρέφουν πολιτισμούς, διαλύουν κοινότητες και τις οδηγούν στη εξαφάνιση ή την μετανάστευση.

Ο πολίτης, το περιβάλλον, η άγρια ζωή και η ποιότητα ζωής όλων δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της παρούσας κυβέρνησης. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί εύκολα να αποδομηθεί.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ