Προσφυγικά: Τα βασανιστήρια στον Χ, οι συνεχείς επιχειρήσεις και το σκηνικό έντασης

Τα Προσφυγικά είναι ίσως η πιο ασφαλής γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας. Η εγκληματικότητα έχει εκμηδενιστεί και οι μοναδικές στιγμές διατάραξης της ησυχίας, αφορούν τις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ, εντός των Προσφυγικών.

Προσφυγικά: Τα βασανιστήρια στον Χ, οι συνεχείς επιχειρήσεις και το σκηνικό έντασης
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Κοινότητα των Κατειλημμένων Προσφυγικών έχει καταφέρει μια σειρά από μικρά θαύματα: Έχει εκδιώξει και απομακρύνει τρία εργαστήρια παρασκευής σίσα, το ένα μάλιστα απέναντι από τον ΟΚΑΝΑ.

Την ίδια στιγμή έδειξαν στους τοξικοεξαρτημένους πως δεν είναι απέναντί τους και πως αν το θελήσουν μπορούν να τους βοηθήσουν να απεξαρτητοποιηθούν από τον εθισμό τους και να ενταχθούν στην κοινότητά τους.

Κατάφεραν να μην έχουν νεκρό επί πανδημίας, διεξάγοντας τεστ και διανομές φαγητού για την επιβίωση των κατοίκων, μεγάλη μερίδα εκ των οποίων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Ο «μικρόκοσμος» και οι δομές σε επίπεδο γειτονιάς που κάνουν τα Προσφυγικά μοναδικά

Τα Προσφυγικά μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα διαθέτουν βρεφονηπιακό σταθμό, αυτοοργανωμένο παιδικό σταθμό, υπάρχει ενισχυτική διδασκαλία ως κοινοτικά ιδιαίτερα και κοινωνικό φροντιστήριο, εφαρμόζεται εσωτερικό κοινοτικό δίκαιο για να υπάρχει κοινωνική ειρήνη, δομή υγείας.

Ακόμα υπάρχει φροντίδα για τους ψυχικά ασθενείς ώστε να κοινωνικοποιούνται και να συμμετέχουν στις δράσεις της ομάδας, καλλιτεχνικές ομάδες, χώρους αυτομόρφωσης και επιμόρφωσης, δικό τους φούρνο, συντηρούν μόνοι τους την προβληματική αποχέτευση με τους πήλινους σωλήνες που «σκάνε» και προσεχώς θα δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας για τους καρκινοπαθείς του Αγίου Σάββα.

Η ευαισθησία της κοινότητας για το ογκολογικό νοσοκομείο είναι μεγάλη και οι πόρτες των σπιτιών είναι ανοιχτές για τους ασθενείς που θέλουν να κάτσουν λίγο, να πιουν ένα νερό και να προσπαθήσουν να συνέλθουν μετά τη θεραπεία τους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που θέλησαν να φτιάξουν τις δομές φιλοξενίας για τους καρκινοπαθείς και τους συνοδούς τους, ώστε να απολαμβάνουν αξιοπρεπούς θεραπείας και αποθεραπείας χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν 100ευρα σε κάποιο από τα AirBnb που στοιχειώνουν τη γειτονιά λόγω του Αγίου Σάββα.

Η κοινότητα ως δύναμη

Με λίγα λόγια, ο κόσμος παίρνει δύναμη και στήριξη μέσα από την κοινότητα και την επιστρέφει στην κοινότητα.

Ο μεγάλος γαιοκτήμονας της ευρύτερης περιοχής είναι η Εκκλησία, ενώ από τις κατοικίες των Προσφυγικών οι 51 είναι ιδιόκτητες, ενώ στις άλλες διαμένουν μέλη της κοινότητας. Η πλειοψηφία δε των ιδιοκτητών των ακινήτων, οι 26 από τους 51 διαφωνούν με την αποκατάσταση όπως έχει σχεδιαστεί από τις αρμόδιες αρχές και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Πριν προχωρήσουμε στην συνέντευξη με τον 15χρονο που βασανίστηκε εντός και εκτός της ΓΑΔΑ, είναι χρήσιμο να τεθεί το πλαίσιο που συμβαίνουν αυτές οι επιχειρήσεις καταστολής.

Όλες οι υπηρεσίες αστυνόμεσης παρακολουθούν ένα μέρος 

Τα Προσφυγικά παρακολουθούνται από μια σειρά υπηρεσιών 24 ώρες το 24ωρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Κρατική Ασφάλεια, η αντιτρομοκρατική, το Αλλοδαπών και η ίδια η ΕΥΠ έχουν «στόχους» εντός της γειτονιάς. Ακόμα και η κάμερα της Τροχαίας (κάτι που διαπιστώθηκε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ιδίοις όμμασι) «κοιτάει» τα Προσφυγικά, αντί να κοιτάει το οδόστρωμα.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν λάβει χώρα στα Προσφυγικά, «ψάχνοντας για καταζητούμενους», όμως σε καμία περίπτωση δεν βρέθηκε κανένας. Ψάχνουν καταζητούμενους δίπλα από τη ΓΑΔΑ; Η απάντηση είναι πως ναι και οι επιχειρήσεις δείχνουν εντελώς προσχηματικές.

Η αστυνομία έχει στοχοποιήσει τα Προσφυγικά που στέκουν υπερήφανα ανάμεσα στη ΓΑΔΑ, το Εφετείο και τον Άρειο Πάγο, όχι μόνο για τον «εξευγενισμό» της περιοχής όπως θα υπέθετε κανείς. Είναι η ίδια η αυτοοργάνωση που ενοχλεί, η αυτονομία των Προσφυγικών που θέτει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το σύστημα.

Η περίπτωση του Χ

Ο «τρομοκράτης από τη Βενεζουέλα» για τον οποίο έκανε λόγο μερίδα των ΜΜΕ, είναι ένα 15χρονο παιδί. Ένα παλικαράκι ευγενικό, που απολαμβάνει άσυλο με τον αδερφό του και γίνονται κινήσεις να ανανεωθεί το άσυλο και για τη μητέρα του (έχει εγκριθεί η ανανέωση, αλλά δεν έχει γίνει το ραντεβού). Πηγαίνει στο μουσικό γυμνάσιο και μαθαίνει βιολί. Και η αστυνομία του φόρτωσε τον μισό ποινικό κώδικα και τον βασάνισε, γιατί στις επιχειρήσεις των προηγουμένων ημερών 4 αστυνομικοί δήλωσαν τραυματισμούς, ένα σπασμένο δάχτυλο, ένα σπαμένο δόντι και εκδορές.

Ο Χ. είδε 3 δικάβαλα της ΔΡΑΣΗ να σταματούν και να τον παίρνουν μαζί τους μόλις βγήκε από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς στην οδό Δημητσάνας να πάρει μια λεμονάδα και κάρτα για το κινητό. Η εξής μια διμοιρία συμμετείχε στην σύλληψή του και τον πρώτο γύρο βασανιστηρίων. Αρχικά τον πήραν μαζί τους στον δρόμο για τη ΓΑΔΑ και στον οδό Προυσού σταμάτησαν και η διμοιρία (που καταγγέλλεται πως έδρασε ως συμμορία) κάλυψε τον Χ με τα σώματά της, με έναν από αυτούς να τον χτυπάει. Υπάρχει κάμερα της Αστυνομίας και σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα θα δείξει την διμοιρία να σταματά και έναν από αυτούς να χτυπά το παιδί.

Πάνω, στη ΓΑΔΑ πλέον, πήραν το κινητό του, τον υποχρέωσαν να το ανοίξει και άρχισαν να ψαχουλεύουν συνομιλίες, ένας από τους αστυνομικούς απειλούσε το παιδί με βιασμό και φέρονται να τον τραμπούκιζαν για πολλές ώρες.

Λείπει ο ρατσισμός από την Ελληνική Αστυνομία;

Νωρίτερα αντιμετώπισε και ρατσιστική συμπεριφορά λόγω του χρώματος του δέρματός του (θυμίζουμε πως ο Χ κατάγεται από τη Βενεζουέλα). Συγκεκριμένα αστυνομικός φέρεται να του είπε πως »λες ψέματα, δεν είσαι από τη Βενεζουέλα είσαι πολύ μαύρος, είσαι Ρομά, έχω πιάσει πολλούς σαν εσένα». Πιθανώς να υπάρχει κάποιο μάθημα στις αστυνομικές σχολές που να ορίζει διαφορετική συμπεριφορά για τους πολίτες, αλλά αυτή η συμπεριφορά μάλλον εξαρτάται από το χρώμα της επιδερμίδας.

Στο μεταξύ σε κάθε αλλαγή βάρδιας, η αστυνομία απολάμβανε να γδύνει το παιδί και να διεξάγει ενδελεχή σωματικό έλεγχο. Κάτι που θύμισε έντονα Γάζα. Από τύχη ίσως δεν του έκλεισαν και τα μάτια.

Η Αστυνομία αρνούνταν να ενημερώσει τη μητέρα του ή τη δικηγόρο, στις ερωτήσεις του για την ώρα, του έλεγαν λάθος ώρες και τον ωθούσαν να «δώσει» τυχαία ονόματα ώστε να κατηγορηθούν για να τον αφήσουν ελεύθερο. «Ποιος σε αναγκάζει, ποιος κάνει κουμάντο, δώσε μας ονόματα.» φέρονται να του είπαν και «Αν μας τα πεις όλα θα σε αφήσουμε άμεσα, 15 ετών είσαι, δεν χρειάζεται να σου φορτώσουμε κατηγορίες» φέρονται να του είπαν, ενώ εν τέλει τις κατηγορίες του τις φόρτωσαν.

Του απαγόρεψαν να επικοινωνήσει με την μητέρα του ή με την δικηγόρο της Κοινότητας, μέχρι που για πολλοστή φορά τον πήρε τηλέφωνο η ίδια και του επετράπηκε να της μιλήσει. Ύστερα πήγε στο σημείο η δικηγόρος, ώστε τα πράγματα να λάβουν τον θεσμικό τους δρόμο και το παιδί να έχει νομική προστασία από τα καταγγελλόμενα βασανιστήρια.

Ποιες είναι οι καταγγελλόμενες παραβάσεις της αστυνομίας

Οι κατηγορίες  που διατυπώνει ο μάρτυρας εναντίον της αστυνομίας που μένει να διατυπωθούν και νομικά εναντίον της συγκεκριμένης διμοιρίας που έκανε τη σύλληψη, είναι ξυλοδαρμός ανηλίκου ατόμου που τελούσε υπό σύλληψη (θεωρείται βασανιστήριο), απειλή βιασμού, ενώ η κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης πρέπει να διατυπωθεί κατά όσων φρουρών έγδυσαν διαδοχικά τον ανήλικο Χ και τον έψαξαν.

 Η τελευταία μπορεί να αναγνωστεί ως μια εκδικητική συμπεριφορά για τα γεγονότα των προηγουμένων ημερών και –στο μυαλό τους- μια προσπάθεια να του «σπάσουν τον τσαμπουκά». Χωρίς να παύει να αποτελεί νομικά μια τέτοια συμπεριφορά κατά ανηλίκου σεξουαλική κακοποίηση, ειδικά όταν λαμβάνεται υπ’ όψιν πως απειλήθηκε κατά τα λεγόμενά του με βιασμό. Τέλος, με ευθύνη αγνώστων ένα 15χρονο παιδί ανακρίθηκε χωρίς την παρουσία ενηλίκου ή δικηγόρου. Πράγμα επίσης παράνομο.

Πως ήταν η συνάντηση με τον Χ

Ο Χ πρόκειται για ένα εξαιρετικό και ιδιαίτερα ώριμο παιδί (οι περιπέτειες σε ωριμάζουν), πλήρως ενσωματωμένο στην κοινότητα. Μιλώντας για το σχολείο και τις επιδόσεις του, σε μια αποστροφή του λόγου του, ανέφερε πως κάνει ενισχυτική διδασκαλία γιατί «Πώς να αποδόσεις στο σχολείο, όταν έχεις τόσο μεγάλη ανασφάλεια, όταν δεν ξέρεις αν θα μπουν το επόμενο βράδυ στο σπίτι σου; Οι καθηγητές μου δεν είναι αδιάφοροι (στο Μουσικό σχολείο), προσπαθούν και αν δείξεις πως έχεις την θέληση, θα σε βοηθήσουν».

Αυτό που με έκανε να τον εμπιστευτώ και εν τέλει να δημοσιευθεί η συνέντευξη (οι καταγγελίες έχουν τον φόβο της αληθινής ή ψευδούς μαρτυρίας), είναι πως σε κάθε ερώτηση ανοιχτού τύπου, ενώ μπορούσε να κάνει πιο «δραματική» την αντιμετώπισή που έτυχε από τις αρχές, προτίμησε να πει την δική του αλήθεια.

Χαρακτηριστικός ο παρακάτω διάλογος:

- Όταν σε έκρυψαν με τα σώματά τους, πώς σε χτύπησαν; Με ανοιχτό χέρι ή κλειστή γροθιά;

- Με ανοιχτό χέρι. Σφαλιάρες μου έριξαν.

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν προσπάθησε να φτιάξει μια πιο επιβαρυντική εικόνα για τους αστυνομικούς και σε κάθε ερώτηση, παρότι θα μπορούσε να εμφανίσει μια χειρότερη εικόνα, εμφάνισε την εικόνα που σας περιγράφεται πάνω. Αυτό δεν σημαίνει πως το να χτυπάς ένα 15χρονο παιδί που τελεί υπό σύλληψη είναι νόμιμο, ούτε να το γδύσεις και να το ψάξεις 3 φορές διαδοχικά είναι κάτι το φυσιολογικό. Φυσιολογικό δεν είναι ούτε το κλίμα τρομοκρατίας που έστησαν, η ανάκριση χωρίς την μητέρα του παρούσα ή την δικηγόρο της κοινότητας. Όλα είναι παράνομα και όλα χρήζουν διερεύνησης.

Αστυνομική προβοκάτσια και μιντιακή προπαγάνδα

Μιλώντας με τα μέλη της Κοινότητας, αυτό που μου ανέφεραν πως τους ανησυχεί είναι μια προβοκάτσια, που θα μπορούσε να στηθεί για να αιτιολογήσει μια επίθεση καταστολής πλήρους κλίμακας. Η μιντιακή προπαγάνδα ανθεί άλλωστε. Η κουβέντα μας πήγε στον κοινοτισμό και την αμεσοδημοκρατία και μοιραία στα πολιτικά πιστεύω. Η κοινότητα αυτοπροσδιορίζεται ως ένα πολιτικό εγχείρημα βάσης των από τα κάτω που τα μέλη της συναποφασίζουν και ο κοινοτισμός είναι εμφανής σε κάθεστάδιο του εγχειρήματός τους.

Η Κοινότητα που πήρε μαθήματα από κάθε άνθρωπο που πέρασε από τα Προσφυγικά, όπως τους Τούρκους και Κούρδους διωκόμενους αγωνιστές, τους Σύρους πρόσφυγες που ήρθαν να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή για λίγο transit πριν επανενωθούν τους συγγενείς τους. Κάτι που είναι εμφανές στα γκράφιτι που τα κοσμούν.

Το θαύμα που βλέπουμε είναι πως στα Προσφυγικά μένουν άτομα διαφόρων θρησκειών, εθνών και εθνικοτήτων, όμως καταφέρνουν και συμβιώνουν ως οικογένεια.

Η συνάντησή μας έληξε με αστυνομικούς με κάμερες να καταγράφουν πρόσωπα και κινήσεις και με Σαίξπηρ. Πως «Αγαπάς ό,τι γνωρίζεις και γνωρίζεις ό,τι αγαπάς».

Σας καλούμε να γνωρίσετε την Κοινότητα των Κατειλημμένων Προσφυγικών μέσα από τις δράσεις τους.
 
Υπογραμμίζεται πως οι δύο συλληφθέντες για γεγονότα που συνέβησαν πριν τα επεισόδια στις 20 Ιουνίου στη γειτονιά των Κατειλημμένων Προσφυγικών, περνούν από δικάσιμο σήμερα Παρασκευή 28 Ιουνίου δικάσιμο στις 09:00 στο κτίριο 7 στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

Κοινοποιήσεις προς υπηρεσίες (θα γίνουν στα υπηρεσιακά e-mail)

Καθώς αυτό το άρθρο θα αποσταλεί για σχόλιο στην ΕΛ.ΑΣ., τον Συνήγορο του Παιδιού και τον Συνήγορο του Πολίτη ζητάμε να ενημερωθούμε:

Ποια είναι η θέση της Ελληνικής Αστυνομίας για τις κατηγορίες για βασανιστήρια.

Αν έχει υλικό από τις κάμερες σχετικά με τον καταγγελλόμενο ξυλοδαρμό υπό σύλληψη, στην οδό Προυσού την Τετάρτη 21 Ιουνίου μετά τις 17:00. Ειδικότερα αν φαίνεται η διμοιρία να κρύβει την κάμερα με τα σώματά της και να μην ακολουθεί κεντρικό δρόμο.

Αν προτίθενται να βάλουν τα έξι μέλη της διμοιρίας που προέβη στη σύλληψη και καταγγέλλεται για τον ξυλοδαρμό και τα βασανιστήρια, για αναγνώριση του ατόμου που χτύπησε τον 15χρονο μαθητή. Καθώς και τους ατόμου που τον απείλησε με βιασμό.

Προς Συνήγορο του Παιδιού

Παρακαλείστε να συμπεριλάβετε τη μαρτυρία στον φάκελο της υπόθεσης που γνωρίζουμε πως έχει ήδη ανοίξει, μαζί με το σχετικό δημοσίευμα του TVXS της συναδέλφου Φωτεινής Λαμπρίδη.

Προς Συνήγορο του Πολίτη

Παρακαλείστε να κρατήσετε το δημοσίευμα καθώς και το σχετικό δημοσίευμα του TVXS της συναδέλφου Φωτεινής Λαμπρίδη μέχρι να υπάρξει επικοινωνία μέσα από επίσημους διαύλους για την κατάθεση αναφοράς.

Το παρόν άρθρο στην τρέχουσα μορφή του όσο αφορά τις καταγγελίες, έχει σταλεί στις αρμόδιες ανωτέρω υπηρεσίες. Στο Γραφείο Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, στις Εσωτερικές Υποθέσεις, στον Συνήγορο του Πολίτη και στον Συνήγορο του Παιδιού.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ