Η πολιτική διαμαρτυρία και η ελευθερία του λόγου στο εδώλιο

Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ακόμα μια δίκη-παρωδία, με το διακύβευμα να είναι μεγαλύτερο από ποτέ: Μπορεί να ανάρτηση στο Facebook να διώκεται με τον αντιτρομοκρατικό νόμο; Πότε ξεκινά και που τελειώνει η εισαγγελική παρενόχληση ενός ατόμου που συνδέεται με συλλογικότητα με σήμα κατατεθέν την πολιτική διαμαρτυρία;

Η πολιτική διαμαρτυρία και η ελευθερία του λόγου στο εδώλιο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η δίκη του Γιώργου Καλαϊτζίδη δεν μπορούσε να ξεφύγει από μια τυπική δίκη Ρουβίκωνα όπως έχουν χαρακτηριστεί. Ειδικά με τις συντονισμένες αλλαγές στον 187Α και συνολικά το νόμο Φλωρίδη. Όπως μπορείτε να δείτε αργότερα, τίποτα από όσα έγιναν δεν εκπλήσσει. Η ανάλυση είχε ήδη γίνει και απλά επιβεβαιώθηκε.

Είχε πλούσιο το στοιχείο του stand up comedy, ειδικά όταν κλήθηκε να καταθέσει την μαρτυρία του ο αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής ο οποίος ήταν επιφορτισμένος να παρακολουθεί τον λογαριασμό του Γιώργου Καλαϊτζίδη.

Όμως τα ερωτήματα αρχίζουν από το πρώτο δευτερόλεπτο, σε μια υπόθεση που μας κάνει να απορούμε για το επίπεδο της Ελευθερίας του Λόγου στην Ελλάδα, ενώ για ακόμα μια φορά κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία.

Γιατί η αντιτρομοκρατική είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση του λογαριασμού του Καλαϊτζίδη;

Αυτή η δίκη είχε μια βασική ειδοποιό διαφορά: Ο αστυνομικός που είναι επιφορτισμένος να παρακολουθεί το λογαριασμό του Καλαϊτζίδη ήταν της αντιτρομοκρατικής και όχι της κρατικής ασφάλειας. Ξέχωρα πως κάποιοι άνθρωποι πληρώνονται για να ελέγχουν τα κοινωνικά δίκτυα συγκεκριμένης συλλογικότητας ή ατόμων.  Αυτό φανερώνει πως οι αλλαγές στον 187 Α έγιναν φωτογραφικά για τον Ρουβίκωνα και πως κάθε ανάρτηση μέλους του, θα ξεσκονίζεται από την Αντιτρομοκρατική.

Ο ίδιος ο αστυνομικός σε μια μεγαλειώδη και επική κατάθεση, επιπέδου Πράκτωρ 000, δήλωσε πως παρακολουθεί όποιον θεωρεί πως καλύπτει το αντικείμενο της υπηρεσίας του. Δεν βάζει λέξεις κλειδιά και να ψάξει, αλλά επισκέπτεται κατευθείαν τα προφίλ που πιστεύει πως καλύπτουν τον ορισμό της τρομοκρατίας. Τον οποίον όπως θα δείτε παρακάτω δεν γνώριζε.

Ο καψερός μάλιστα ανέφερε πως ήταν η πρώτη φορά που παρακολούθησε το προφίλ του Γιώργου Καλαίτζίδη. Λαβράκι με την πρώτη. Σε επόμενη απάντησή του, ερωτώμενος «με ποια κριτήρια δώσατε την συγκεκριμένη ανάρτηση στους ανωτέρους σας», απάντησε πως το κριτήριό του ήταν ο 187Α. Ο νόμος δηλαδή που άλλαξε φωτογραφικά. Κάτι που προκάλεσε γέλιο στο ακροατήριο. Στην συνέχεια ανέφερε πως ο ίδιος δεν έχει κριτήριο να το θεωρήσει τρομοκρατική ενέργεια, αλλά του «το είπαν από την υπηρεσία». Για να εισπράξει ακόμα περισσότερα γέλια.

Γνωστό «στέλεχος», γνωστής συλλογικότητας, μεταφέρεται υπό δρακόντια μέτρα ασφαλείας. Το αδίκημά του: Μια ανάρτηση στο Facebook. Εκεί που αναρτήθηκε και η φωτογραφία του. Σημειολογικά, δεν του φόρεσαν το λευκό αλεξίσφαιρο, κάτι σύνηθες για όσους διώκονται για ζητήματα τρομοκρατίας. Αλλά πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι.

Το φαινόμενο της αντιτρομοκρατικής πεταλούδας: Ένα τρικάκι στην Ελλάδα, μπορεί να φέρει τρομοκρατική επίθεση σε άλλο μέρος του κόσμου

Η πρόεδρος στην συνέχεια ρώτησε το λαγωνικό «πώς μια παρέμβαση με φέιγ βολάν μπορεί να προκαλέσει μια τρομοκρατική ενέργεια» για να μην λάβει καμία απάντηση. Η εισαγγελέας με την σειρά της αναφέροντας πως τρομοκρατική ενέργεια σημαίνει κάτι διαφορετικό από «χαρτάκια», μια επίθεση στις συνταγματικές αρχές, μια δολοφονία και τον ρώτησε αν θεώρησε πως οι πολίτες θα τρομοκρατηθούν από αυτή την ανάρτηση με τον μάρτυρα της αντιτρομοκρατικής να απαντά «κάπως έτσι το θεώρησα, ναι» και να χαρίζει απλόχερα γέλιο στην αίθουσα για άλλη μια φορά.

Στην συνέχεια ο μάρτυρας εξετάστηκε από την κα Άννυ Παπαρρούσου, συνήγορο του Γιώργου Καλαϊτζίδη. Τον ρώτησε λοιπόν αν ο Καλαϊτζίδης ανέβαζε το τραγούδι «Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους, γυναίκες και άντρες με όπλα στους ώμους», αν καλεί σε αιματοκύλισμα και αν θα θεωρούνταν παρακίνηση σε τρομοκρατική πράξη. Για να απαντήσει ο αστυνομικός πως δεν γνωρίζει και να γελάσει πάλι όλο το δικαστήριο.

 Ο αστυνομικός ρωτήθηκε ακόμα αν γνωρίζει τον ορισμό του 187 Α και απάντησε πως δεν τον γνωρίζει και δεν ξέρει. Όταν του έγινε γνωστός ο νόμος και ρωτήθηκε αν τεκμέρεται κάποιο τέτοια αδίκημα, ο αστυνομικός απάντησε ξανά πως δεν γνωρίζει. Διαβάζοντας τον νομικό ορισμό τον οποίο και κατέθεσε, η Άννυ Παπαρρούσου ρώτησε τον αστυνομικό αν ο Γιώργος Καλαϊτζίδης έχει καταλάβει αεροπλάνο ή αν έχουν περιέλθει στην κατοχή του πυρηνικά, για να απαντήσει ο αθεόφοβος μάρτυρας κατηγορίας ξανά πως δεν γνωρίζει και το δικαστήριο να γελά ακόμα μια φορά.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να συγχαρούμε τον αστυνομικό για την βαθιά γνώση του αντικειμένου του και την αστυνομία που ακόμα και οι εργαζόμενοι στην αντιτρομοκρατική δεν γνωρίζουν τον νόμο περί τρομοκρατίας και εγκληματικής οργάνωσης.

Στην συνέχεια η Άννυ Παπαρρούσου κατέθεσε όλες τις αθωωτικές αποφάσεις για τον Γιώργο Καλαϊτζίδη, ώστε να αντικρούσει το διαδιβαστικό με τις συλλήψεις του το οποίο δεν συμπεριελάμβανε τις αθωωτικές αποφάσεις.

Μετά τον λόγο πήραν οι μάρτυρες  

Από μια λίστα αναρίθμητων μαρτύρων εν τέλει πήραν τον λόγο 3 δημοσιογράφοι και 2 πολίτες που γνωρίζουν τον Γιώργο Καλαϊτζίδη. Αρχικά να συγχαρούμε τους συναδέλφους που δεν φοβήθηκαν να καταθέσουν σε εποχές που οι Έλληνες δημοσιογράφοι κινδυνεύουν αν γράψουν την λέξη «Γάζα» ή «Τέμπη» και φοβούνται και την σκιά τους.

Ένας πολίτης που γνωρίζει τον Γιώργο Καλαϊτζίδη 30 χρόνια, ο Ν, κατέθεσε για την ποιότητα της ανάρτησης της οποία χαρακτήρισε μαχητική και όχι τρομοκρατική. Αλλά θυμωμένη και πως με αυτά που συμβαίνουν σταΕξάρχεια θα θύμωνε και ο ίδιος. Ανέφερε πως ο κατηγορούμενος δεν προβαίνει σε αιματηρές ή βίαιες πράξεις και στην συνέχεια ανέφερε -ερωτώμενος σχετικά- πως αντιλαμβάνεται τον όρο «παρεμβάσεις», σημειώνοντας πως αφορούν συνθήματα, πανό, γραπτά συνθήματα και διαμοιρασμό κειμένων με τις θέσεις του Ρουβίκωνα εν προκειμένω. Απόρησε πως η Αντιτρομοκρατική μπορεί να ασχολείται με συνθήματα, αναφέροντας πως και ο ίδιος την εποχή των μνημονίων και των κλειστών τραπεζών έχει χτίσει πόρτα τράπεζας με συντρόφους του, πιστεύοντας στις συμβολικές μη βίαιες δράσεις.

Ο δημοσιογράφος ο Κ. έθεσε ζήτημα δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου, ενώ ανέφερε πως την επίμαχη λέξη «παρεμβάσεις» την αντιλαμβανόταν ως κινητοποιήσεις με πανό και τρικάκια. Δήλωσε πως πλήττεται το δικαίωμα στην ειρηνική αντίσταση και αναρωτήθηκε ποια είναι τα όρια της ελευθερίας του λόγου. Είπε πως η προστασία του πολιτεύματος έχει συγκεκριμένα όρια και χαρακτηριστικά και πως το πρόβλημα έγκειται στο να συλλαμβάνουνται άτομα για αναρτήσεις στο Facebook.

Η δημοσιογράφος Δ ανέφερε πως αντιλαμβάνεται τον όρο παρέμβαση ως τίποτα περισσότερο από ειρηνική, πολιτική διαμαρτυρία. Από την ανάρτηση δεν αντιλήφθηκε κάποια τρομοκρατική πράξη και δήλωσε πως «έχουμε ένα τμήμα προστασίας του πολιτεύματος που καταστρατηγεί την ελευθερία του Λόγου». Με την εισαγγελέα να της απευθύνει το ερώτημα «Γιατί να κάνουν παρέμβαση στους τουρίστες» και την δημοσιογράφο να απαντά πως καλώς γίνονται παρεμβάσεις προς τους τουρίστες για να γνωρίζουν ποια χώρα επισκέπτονται και τι ισχύει από πλευράς δικαιωμάτων. Όταν ρωτήθηκε Ποιοι θα διαβάσουν την ανάρτηση Καλαϊτζίδη, απάντησε «οι φίλοι του στα κοινωνικά δίκτυα» (και ο αστυνομικός της αντιτρομοκρατικής που δεν μπορεί να ορίσει τον 187Α).

Η δημοσιογράφος Μ

Ύστερα κατέθεσε η Μ. μέλος του "20" η οποία ανέφερε πως γνωρίζει τον Γιώργο Καλαϊτζίδη από την εκδήλωση στο BOΞ για τα Τέμπη, θέμα που το παρακολουθεί εν τη γενέσει του και για το οποία γυρίζει ντοκιμαντέρ με τους συνεργάτες της. Στην εκδήλωση που σκοπό είχε να σπάσει το καρτέλ της ενημέρωσης, πήραν τον λόγο συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και καθηγητές.

Η Μ ανέφερε περιστατικό παρουσία των συγγενών του Βάιου Βλάχου, όπου όπως αποχωρούσε με τους γονείς του, ένας αστυνομικός των ΜΑΤ την εξύβρισε σεξιστικά όταν πέρασε από μπροστά τους. Όταν του ζήτησε τον λόγο, τι είπε και σε ποια αναφέρεται μπήκε στην μέση άλλος αστυνομικός και είπε πως δεν αναφέρονταν σε εκείνη (σ.σ. πιθανώς σε συγγενικό του πρόσωπο, του στενού του κύκλου). Με τον ίδιο αστυνομικό να υβρίζει ξανά την μάρτυρα μόλις γύρισε την πλάτη της, την μάρτυρα να γυρνά και πάλι να μπαίνει στην μέση ο ίδιος άνδρας των ΜΑΤ, πιθανώς ο υπεύθυνος τσοπάνος του κοπαδιού και να αποκλιμακώνει την κατάσταση.

Σε εκδήλωση που όπως είπε η μάρτυρας, οι αστυνομικοί είχαν οπτική επαφή της εκδήλωσης από την τζαμαρία. Ενώ τόνισε πως όλα αυτά ειπώθηκαν την ώρα που οι συγγενείς των θυμάτων αποχωρούσαν συγκινησιακά φορτισμένοι από την εκδήλωση (σ.σ. στην οποία τους πνίξαμε στις αγκαλιές, ο γραφών ήταν ο ένας ομιλητής). Η Μ πρόσθεσε πως γνωρίζει τον Ρουβίκωνα μέσα από το έργο τους, στην Θεσσαλία, στις πυρκαγιές και στην βοήθεια φτωχών συνανθρώπων μας.

Τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζουν οι περαστικοί από τα Εξάρχεια και είναι χαρακτηριστικό πως αφαιρέθηκε η διμοιρία που παρενοχλούσε τους περαστικούς έξω από το ΒΟΞ από την επομένη της ανάρτησης και την σύλληψη Καλαϊτζίδη.

Η μαρτυρία της Α

Η Α ανέφερε πως γνωρίζει τον Καλαιτζιδη γιατί επισκέπτεται τον κοινωνικό χώρο του ΒΟΞ και συμμετέχει «συχνά σε δράσεις όπως το μοίρασμα φαγητού σε πυροπαθείς. Η κατάσταση που επικρατεί στα Εξαρχεια είναι ασφυκτική. Έχουμε περιορισμένο χώρο λόγω του εργοταξίου του Μετρό και έντονη αστυνομική παρουσία.

» Ήμουν μάρτυρας σε πολλά περιστατικά όπου οι αστυνομικές δυνάμεις προκαλούσαν. Παρενοχλούσαν τον κόσμο που έμπαινε στο ΒΟΞ. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι μέλος του Ρουβίκωνα για να διαμαρτυρηθεί για αυτό που συμβαίνει.

» Όταν βγαίνω να πάω το παιδί μου στο σχολείο και βλέπω τον άντρα της ΟΚΠΕ να κρατάει το αυτόματο όπλο με το χέρι στη σκανδάλη και εγώ να του λέω αν γίνεται να πάει λίγο πιο εκεί για να περάσω τον δρόμο με το 10χρονο παιδί μου και ακούω σφυριγματα, τότε τι να πω».

Η «απολογία» Καλαϊτζίδη

Την στιγμή που άλλοι θα έπρεπε να απολογούνται, εν τέλει απολογήθηκε ο κατηγορούμενος Γιώργος Καλαϊτζίδης για την ανάρτησή του. Ανέφερε την στιχομυθία του με μια κυρία, καθώς τον είχαν με χειροπέδες, αλεξίσφαιρο και τον σημάδευαν με το αυτόματο, όπου τον ρώτησε αν πρέπει να φοβάται και απαντώντας της πως τον έχουν έτσι για μια ανάρτηση στο Facebook, η κυρία έβαλε τα γέλια.

Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης μίλησε για την συμπεριφορά των αστυνομικών έξω από το ΒΟΞ όπου περνάνε άτομα του κοινωνικού χώρου και τα ΜΑΤ τις υποδέχονται με φράσεις όπως «Ωραίο μ_ _νί» ή «ωραία πατσαβούρα». Την συχνότητα με την οποία οι αστυνομικοί βιντεοσκοπούν τους περαστικούς και τα μέλη του Ρουβίκωνα με τα προσωπικά τους κινητά και το κλίμα τρομοκρατίας εναντίον του Ρουβίκωνα, των μελών και των φίλων του.

Ανέφερε φορές που απευθύνθηκε σε επικεφαλής διμοιρίας, στον πληθυντικό, για να πάρει απάντηση «έχετε δίκιο» σαν να μην είναι στο χέρι του, να συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι. Περιέγραψε μια φορά που τα ΜΑΤ έλεγαν δυνατά πως «θα μπούμε στο ΒΟΞ με καλάσνικοφ» τους απάντησε Κύριοι, νόμιμα μπορείτε να μπείτε μόνο με ένταλμα εισαγγελέα, για να λάβει απάντηση πως «Εμείς τον εισαγγελέα τον γράφουμε στα α_ _ίδια μας».

Έκανε λόγο ακόμα πως όταν στοχοποιούν αυτόν και φασίστες τον απειλούν δημόσια στα κοινωνικά δίκτυα η αστυνομία ποτέ δεν έδρασε. Αλλά κυνηγούν αυτόν που κάνει «παρεμβάσεις».

Ερωτηθείς από την δικαστή αν υπάρχει αξιόποινη πράξη, απάντησε πως «Ναι. Αξιόποινη πράξη ήταν τα Τέμπη. Ήταν οι 600 νεκροί στην Πύλο. Το κράτος ξεκινάει και εμείς ακολουθούμε». Ανέφερε πως μπήκαμε στη Βουλή και το Προεδρικό Μέγαρο και σηκώσαμε πανό για Δικαιοσύνη στα Τέμπη, με το κράτος να το θεωρεί κομμάτι της ειρηνικής διαμαρτυρίας. Απόρησε πως την ώρα που αυτό δεν ήταν παράνομο, πώς μια ανάρτηση που προειδοποιεί για παρόμοιες δράσεις, να δικάζεται με τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

«Αν μας έλεγαν πριν από χρόνια ότι ένα Μονομελές δικαστήριο δικάζει για τρομοκρατία κάποιον που έκανε ένα ποστ, θα λέγαμε πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο σε αυτήν την χώρα; Η άρχουσα τάξη μας προκαλεί να κάνουμε το λάθος βήμα. Να βγούμε από το ΒΟΞ να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας, να παίξουμε ξύλο με τα ΜΑΤ, να μας βάλουν όλους φυλακή. "Επεισόδια με κουκουλοφόρους στα Εξάρχεια" θα ήταν ο τίτλος των τηλεοράσεων. Δεν τους κάνουμε τη χάρη» ανέφερε.

Η εισήγηση της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας ανέφερε πως «Με βάση την κατηγορία αποδίδεται σε αυτόν η τρομοκρατική πράξη ότι απειλώντας και διεγείροντας σε τέλεση κακουργημάτων που μπορούν αν προκαλέσουν σοβαρό κίνδυνο για την χώρα, να πλήξουν την Συνταγματική τάξη κτλ. Κλείδί η έννοια "τρομοκρατική". Άρα η "τρομοκρατική πράξη" είναι σημαντικής έκτασης και θέλει να προκαλέσει μια σημαντική και σε ευρεία έκταση ζημία».

Αναρωτήθηκε αν «Υπάρχει κάτι τέτοιο σε αυτήν την ανάρτηση; Κατά τη γνώμη μου όχι. Όμως η διάταξη του 184, για πρόκληση παράνομων πράξεων τεκμηριώνεται. Εξ ου και ο όρος "μπουκάρουμε" στην ανάρτηση. Θα πρέπει να μεταβληθεί η κατηγορία σε αυτό το αδίκημα και να θεωρηθεί ένοχος αυτής».

Παίρνονται τον λόγο η Άννυ Παπαρρούσου σημείωσε ορθά ότι «Και μέλη κομμάτων μπαίνουν σε Υπουργεία και βάζουν πανό. Αν τα βαφτίσουμε παράνομα πάμε σε εκτροπή. Σε δικτατορία. Σας καλώ να τον απαλλάξετε ως μια απάντηση και να μην δικαιώσετε αυτήν την πρωτόφαντη δίωξη με τον Αντιτρομοκρατικό νόμο».

Τα συμπεράσματα ακόμα μιας αχρείαστης εκδικητικής δίκης

Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει αποδεκτή η πρόταση της εισαγγελέως και να μην διωχθεί με τον 187 Α αλλά με τον 184, πλημμέλημα που αφορά την διέγερση σε παράνομες πράξεις.

Η μεριά του Ρουβίκωνα σωστά αντιμετωπίζει την απόφαση ως πρώτη νίκη, γιατί εκτέθηκε ο μηχανισμός παραγωγής διώξεων και μάλιστα κακουργηματικών διώξεων. Όμως, τυπικά όπως αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι και ξέρουμε και εμείς το «θα κάτσουμε να μας πυροβολήσετε», δεν μπορεί να είναι διέγερση σε παράνομες πράξεις.

Είναι μια καταδίκη με το ζόρι, όπου κατά πάσα πιθανότητα η έδρα ένιωσε στριμωγμένη να αποδώσει καταδίκη μέχρι το Εφετείο. Αυτό είναι και το όλο νόημα, πως πρόκειται για πολιτικές διώξεις που ουδεμία σχέση έχουν με την τήρηση των νόμων ή όχι.

Ο συνάδελφος Χρήστος Αβραμίδης στο πάνω tweet πιάνει ένα κομμάτι της πραγματικότητας. Όμως οι μη εμπλεκόμενοι με την υπόθεση, πρέπει να τρομάζουμε με την ευκολία με την οποία ένα ποστ χρησιμοποιήθηκε για πιθανή ενεργοποίηση του αλλοιωμένου αντιτρομοκρατικού νόμου 187 Α και ειδικά της παραγράφου 6 που αφορά την άμεση προφυλάκιση. Το κοινοβουλευτικό και νομοθετικό πραξικόπημα μπορεί να ηττήθηκε μερικώς, όμως αυτό δεν σημαίνει πως οφείλουμε να εφησυχάσουμε, καθώς γνωρίζουμε τις προθέσεις των κυβερνητικών.

 Το κομμάτι των Στοίχημα «Βία», μπαίνει για να δούμε ποια είναι τα όρια του ελληνικού κράτους και αν τολμά να διώξει, πέρα από αναρτήσεις και για τραγούδι. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των αδικιών είναι να δούμε, μέχρι που είναι διατεθειμένη να σύρει η κυβέρνηση το κράτος δικαίου και χωρίς φόβο να δοκιμάζουμε τα όριά τους.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ